BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Home
Despre noi
Cultivarea
Retete culinare
Alte intrebuintari
Produse
Contact
SC TARHON SA - retete culinare
CATEVA SECRETE
PIEPT DE PUI CU MUSTAR SI TARHON
SALATA DE CARTOFI CU SOS DE MUSTAR SI TARHON
ESCALOP DE VITEL CU TARHON
CARNE DE MIEL CU TARHON
PULPA DE MIEL CU TARHON
PIEPT DE PUI CU MUSTAR SI TARHON
         Supe & ciorbe :          TARHON CONSERVAT

 
CATEVA SECRETE
In ciorbe si supe nu se pun frunze de tarhon albastrite, pentru ca le strica gustul.
Tarhonul este adesea folosit in preparatele din carne, deoarece le diminueaza toxicitatea si le face mai usor de digerat.
O ramurica de tarhon pusa in otet ii da acestuia un gust mult mai bun si asigura pastrarea indelungata.
Pentru persoanele care au regim fara sare (in boli cum ar fi hipertensiunea, ischemia cardiaca, hipertiroidia), tarhonul este cel mai bun inlocuitor al acesteia.
Prezenta tarhonului in mancare o face mai satioasa si mai digerabila.
Tarhonul este un condiment salvator pentru bucatari, deoarece cateva frunze de tarhon pot schimba total gustul unei mancari fade.
Tarhonul se pune la uscat in buchete, care se atarna de o sfoara. Din 4 kilograme de tarhon umed se obtine un kilogram uscat.

Tarhon Gust/aroma: usor condimentat, speciala • Poate fi folosit: la sosuri, salate, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste si cu carne, ca adaos la ingredientele pentru salate in otet si la sosurile pe baza de smantana. • Observatie: sub forma congelata aroma sa este deosebit de puternica, se adauga in cantitati mici.

PIEPT DE PUI CU MUSTAR SI TARHON
Sosul este cel care da nota aparte acestui preparat.
Timp de gatit: 50 min., plus timp de marinat; 570 calorii, 35 g grasimi per portie Ingrediente pentru 4 portii :
2 linguri mustar de Dijon, 2 catei de usturoi, zdrobiti, 4 bucati piept de pui, curatate de pielite, 500 g cartofi, curatati de coaja, 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita boia , 150 ml vin alb, sec , 200 ml smantana dulce, nefermentata
Mod de preparare:
1. Pentru a pregati marinata, amestecati mustarul cu usturoiul. Crestati carnea si ungeti-o cu marinata. Dati la rece minimum 30 de minute.
2. Preincalziti cuptorul la semnul 6/200sC. Presarati carnea cu sare si piper negru, proaspat macinat, puneti-o intr-o tava de friptura si dati la cuptor timp de 40 minute.
3. Taiati cartofii bucati mari si rumeniti-i timp de 35 minute (pana se patrund) intr-o alta tava, in care ati presarat boia in ulei.
4. Amestecati smantana cu vinul si tarhonul si turnati compozitia peste carne, cu 10 minute inainte de a fi gata. Serviti cu garnitura de cartofi rumeniti.

PUI CU TARHON
Tarhonul, planta condimentara originara din Asia, este folosit pentru aromatizarea diferitelor preparate culinare si a muraturilor. In asociere cu puiul poate rezulta o delicioasa mancare "exotica", ceva ce n-ati putea sa uitati.
Ingrediente: 1 pui, 6-8 legaturi de tarhon, 2 linguri de faina, 2-3 linguri de ulei, bulion, sare.
Mod de preparare: Se curata tarhonul, se spala bine in sita si se toaca marunt. Intr-o cratita de 2-3 kg se rumeneste faina in ulei. Cand faina e rumenita, se pune bulionul si se amesteca bine. Se adauga apoi tarhonul, se umple cu apa, se potriveste de sare si se lasa sa fiarba la foc mic. Separat, se rumenesc bucatile de carne de pui. Cand este fiert tarhonul, se pune carnea si se mai da in clocot de cateva ori.

SALATA DE CARTOFI CU SOS DE MUSTAR SI TARHON
Timp de preparare: 1 h10 min (complexitate redusa)
Ingrediente 750 gr. cartofi, 4 oua, o ceapa, 150 gr. castraveti acri,tarhon
pentru sos: o lingura mustar, o lingura zeama de castraveti, sare, piper, 100 gr. smintina sau iaurt, ulei
Mod de preparare Cartofii fierti se taie rondele, ouale fierte se taie in patru, castravetii acri se taie cuburi, se adauga tarhon tocat. Peste aceste ingrediente se toarna sosul format din mustarul frecat cu ulei ca la maioneza, la care s-a adaugat putin cite putin zeama de la castraveti, apoi smintina sau iaurt. Se condimenteaza cu sare si piper.

ESCALOP DE VITEL CU TARHON
Ingrediente: 1kg pulpa de vitel, 50g unt, 50g coniac, 300ml supa de vita (din cub), 1 leg. tarhon verde, ± sare, piper
Timp preparare: 6 portii - 60 minute
Mod de preparare Curata carnea de pielite, spal-o, scurge-o bine de apa si sterge-o cu un servet si tai-o, pe cat posibil, in felii subtiri de circa 5 mm. Bate usor feliile de carne cu ciocanul de snitele, pentru a fragezi carnea, presara-le cu sare si piper si rumeneste-le in unt cate un minut si jumatate, doua minute, pe fiecare parte, la foc mare. Scoate apoi carnea pe un platou, acoper-o cu un capac si pastreaz-o la cald. Pune in tigaie, in grasimea ramasa dupa rumenirea bucatilor de carne, coniacul, adauga apoi supa si lasa la foc mic pana cand incpe sa fiarba. Pune apoi in tigaie tarhonul tocat marunt si lasa sa fiarba la foc mic pana cand lichidul se evapora pe jumatate. Adauga in sosul format, bucatile de carne si jiul lasat de aceasta si mai lasa 1 minut sa dea in cateva clocote, la foc mic. Serveste escalopul cu sosul de tarhon din tigaie si cu garnitura de cartofi natur.

CARNE DE MIEL CU TARHON
Ingrediente:1 kg carne, 1 lingura tarhon, 1 ceapa mare, 1 ceasca ulei, 1 lingura otet, 1 lingurita bulion de rosii, sare
Mod de preparare Carnea se taie bucati si se rumeneste in ulei incins. Cand e gata, se pune ceapa tocata marunt, o cana de apa calda si se lasa vasul acoperit pe foc mic. Se adauga tarhonul ales si spalat in mai multe ape. Tarhonul se toaca sau se lasa frunzele intregi. Se face un sos din faina, 1 lingurita de bulion si apa, care se adauga peste mancare. Se sareza si se pipereaza dupa gust si se continua fierberea. Mancarea se serveste fierbinte.

PULPA DE MIEL CU TARHON
Pentru 6 persoane:1,2 kg pulpă de miel,10 căţei de usturoi,1 legătură de tarhon,20 cl smāntānă, sare, piper.urăţaţi usturoiul şi tăiaţi trei căţei īn bucăţele. Alegeţi frunzele de tarhon, spălaţi-le şi lăsaţi-le să se usuce.Frecaţi carnea cu sare şi piper; apoi, faceţi mici incizii īn care introduceţi bucăţi de usturoi şi frunze de tarhon.Puneţi carnea īn oala care va fierbe sub presiune, umpleţi cu apă, după ce aţi īnvelit ermetic carnea īn folie de aluminiu. Adăugaţi īn apă restul de usturoi şi lăsaţi să fiarbă 50 minute sub presiune; la nevoie, mai adăugaţi apă.Puneţi īntr-o caserolă smāntāna, frunzele de tarhon tăiate mărunt, sare, piper şi lăsaţi-le la foc moale timp de 5 minute. Acoperiţi şi lăsaţi să infuzeze.Prezentaţi pieptul de miel tăiat bucăţi pe un platou cald, īnconjurat de căţei de usturoi şi sosul cu tarhon. Puteţi adăuga o garnitură de fasole verde.

Supe & ciorbe :

CIORBA DE TARHON CU CARNE DE PASARE SAU VITA
Ingrediente: maruntaie de pasare sau piept de vita,morcov,patrunjel,telina,o ceapa mijlocie,20 g orez,un galbenus,100 ml smintina sau iaurt,2 linguri de untdelemn,bors,zeama sau sare de lamiie sau otet,tarhon,sare.
Mod de preparare: Carnea, taiata in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece (depinde cit este de batrina carnea; daca fierbe mai mult ciorba scade). Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute in untdelemn, apoi se adauga in supa, impreuna cu o lingurita rasa de sare. Cind toate sint aproape fierte, se pune orezul, se amesteca bine ca acesta sa nu se prinda de fundul oalei si se lasa sa fiarba circa 30 minute; apoi ciorba se acreste dupa gust. Daca s-a acrit cu bors, se lasa sa mai fiarba citeva clocote si apoi se ia de pe foc, se drege, ca si ciorbele precedente si se sareaza. Pentru aroma, se adauga o lingurita cu virf de tarhon taiat marunt. Se poate pregati la fel, fara carne.

CIORBA DE VITEL CU TARHON
Timp de preparare: 2h (complexitate medie)
Ingrediente: 1 kg carne de vitel (rasol sau pulpa), 6-7 cartofi, 1 legatura zarzavat (morcov si patrunjel), 2 cepe mari, 1 ardei gras, 2-3 rosii, 3 linguri bulion, 2-3 legaturi tarhon verde (sau tarhon conservat in otet), ulei, 6-7 linguri otet, sare, boia, delikat sau vegeta, 2-3 oua.
Mod de preparare: Carnea de vitel se spala si se pune la fiert intr-o oala mare (carnea neportionata). Se aduna spuma formata de mai multe ori si se lasa la fiert acoperita pina se inmoaie carnea. Se adauga zarzavatul curatat intreg sau taiat si se mai lasa 1/2h dupa care se adauga cartofi taiati cubulete, ardeiul tocat marunt si rosiile decojite si taiate. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei incins pina devine aurie apoi se adauga bulionul, delikatul si boiaua. Aceasta compozitie se stinge cu zeama de carne si se toarna peste ciorba unde se adauga si tarhonul taiat, otetul si ouale batute din care se formeaza zdentisoare. Se mai fierbe aproximativ 1/2 h sa iasa aroma tarhonului dupa care se serveste cu ardei iute.

CIORBA ARDELENEASCA DE PORC CU TARHON
Ingrediente: 1 kg carne de porc afumata, o legatura tarhon, ceapa, 1-2 linguri orez 2 linguri, smantana (dupa gust, 2-3 linguri), un galbenus de ou, otet (1 lingura)
Mod de preparare::Se pune carnea si cu ceapa taiata in bucati marunte la fiert. Se curata si se spala orezul si tarhonul. Cand carnea este aproape fiarta se adauga orezul. Dupa ce orezul este fiert se adauga tarhonul maruntit. Separat, se amesteca galbenusul de ou, otetul si smantana, pentru ca mai apoi, sa se toarne peste ciorba fierbinte.

SUPA DE CARTOFI CU TARHON
Ingrediente:100 g de slănină afumată, o ceapă, 4 cartofi, un ou, 20 g de făină, sare, oţet, boia, 1 dl de smāntānă, un fir de tarhon.
Mod de preparare:Slănina se taie cubuleţe şi se prăjeşte, apoi se adaugă ceapa tăiată mărunt, se presară boia şi se stinge cu 1 l de apă. Cānd dă īn clocot, se pun cartofii tăiaţi īn cuburi şi găluşte de făină. Se potriveşte gustul cu sare şi oţet. Se serveşte cu frunze de tarhon tăiate mărunt şi cu smāntānă.

TARHON CONSERVAT
Reţetă de post (vegetariană)

Ingrediente: Tarhon, oţet de 9 grade.
Mod de preparare: Se poate usca ca şi pătrunjelul, bine spălat, īnsă crenguţe (netocat), păstrīndu-se īn pungă de hīrtie sau din pīnză. După ce s-a spălat şi zvīntat, se poate păstra verde īn pungă de nylon, la congelator. Īn mod obişnuit, se conservă cu oţet, păstrīndu-şi astfel bine aroma. Primăvara, se aleg crenguţele tinere, se spală şi, bine scurse de apă, se stropesc imediat cu oţet de 9 grade. Pentru 1/2 kg mlădiţe tinere de tarhon sīnt necesari 300 ml oţet de 9 grade (care se va mai dilua puţin cu apa care a rămas pe frunze). Sare nu se pune, căci īl īnchide la culoare. Se amestecă bine cu oţetul, apoi se pune imediat īn borcane, īmpreună cu tot oţetul; de altfel, este preferabil ca oţetul să se completeze dacă scade mult, altfel tarhonul se va īnchide la culoare. Cotoarele mai groase care au rămas se rup īn bucăţi şi se pun īn alt borcan, cu oţet īndoit cu apă; se leaga simplu cu nylon. Acest oţet se poate īntrebuinţa pentru aromarea diferitelor ciorbe şi sosuri, pe care le şi acreşte.
  despre noi | cultivarea | retete culinare | alte intrebuintari | produse |


2006 © SC TARHON SA. Toate drepturile rezervate.  
design: www.ahimgroup.ro  


 
DIVERSE
Games

Music

Stiinta

Revista presei

Horoscop