|
Home |  |
Despre noi |  |
Cultivarea |  |
Retete culinare |  |
Alte intrebuintari |  |
Produse |  |
Contact |  |
|
|
SC TARHON SA - alte intrebuintari ale tarhonului |
 |
PARFUMURI DE LUX
Parfumuri de lux | givenchy
Givenchy este un creator de varf a unei game fine de parfumuri frantuzesti, cosmetice si produse de ingrijire a corpului. Toate produsele Givenchy se ridica la standarde ridicate, stabilite de Hubert de Givenchy cu 40 de ani in urma - prestigiu, calitate inalta, stil nonconformist si eleganta.
GIVENCHY GENTLEMAN
Parfum Esenta Lui
Lansat in 1974, acest parfum aromatic predomina in note de tarhon, nucsoara si pergamuta conferindu-i o originalitate vibranta. Notele discrete de paciuli, radacina de vetiver, lemn de santal si garoafa ce transmit o eleganta innascuta, usor de recunoscut. Esenta de zibeta si trandafir ii confera o senzualitate aparte.
esente: tarhon, nucsoara, pergamuta, paciuli, raacina de vetiver, lemn de santal, trandafir, garoafa, zibeta.
stil: Increzator, masculin, provocator si seducator.
GIVENCHY-XERYUS-ROUGE
Parfum Esenta Lui
In 1996, Givenchy a creat Xeryus Rouge, un parfum ce se adreseaza barbatului care traieste viata din plin, pasional.
esente: Cactus, tarhon, frunze de cedru, piper rosu, geranium african, cedru, lemn de santal, ambra cenusie.
stil: Fresh. Clasic, Pasional.
BOLI CARE SE VINDECA CU TARHON
Tarhonul, plantă condimentară originară din Asia, este des folosit pentru aromatizarea diferitelor preparate culinare şi a murăturilor. Ce nu se ştie însă despre această plantă este că are proprietăţi curative deosebite. Este foarte pretenţioasă, crescând doar în soluri bogate, bine drenate dar cu umiditate permanentă, în zone în care are lumină directă de la soare şi temperatura este foarte ridicată. Tarhonul conţine uleiuri volatile deosebite, în special metilcavicol, tanin, substanţe amare, vitaminele B1 şi C, precum şi săruri minerale şi urme de iod. Acestea îi conferă capacitatea de a fi un stimulent deosebit al digestiei şi al apetitului, un bun carminativ, diuretic cu eliminare masivă de acid uric, expectorant şi calmant al spasmelor bronhice.
INTERN:
Anorexie - contra lipsei poftei de mancare (inclusiv la convalescenti si la anorexicii cronici) se mesteca doua-trei frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu cateva minute inainte de masa. Este un leac popular care nu da gres.
Arterita, ateroscleroza - trei maini de frunze de tarhon se taie marunt, se pun intr-un borcan si se acopera cu jumatate de litru de otet de mere, lasandu-se sa stea astupat vreme de 7 zile. Se filtreaza si se bea pe stomacul gol cate un paharel inainte de masa.
Ascita - se mananca frunze de tarhon crude, pe stomacul gol, minimum 7 frunze pe zi.
Batranete - frunzele de tarhon, tocate fin si puse in salata de cruditati sau adaugate in ciorbe, dupa ce s-au racit, au efect intineritor. Ele ajuta la regenerarea ficatului, reduc colesterolul, curata vasele de sange si au efect antireumatic.
Cancer - in dietele cu cruditati anticancer, condimentarea cu tarhon a salatelor si ciorbelor catalizeaza procesul de vindecare. S-a observat la populatiile care consuma din belsug aceasta planta o reducere a incidentei cancerului gastric si intestinal.
Cancer gastric - trei maini de tarhon proaspat se dau prin masina de tocat (sau se zdrobesc in mixerul electric, dupa ce am adaugat putina apa), dupa care se storc bine intr-un tifon. Sucul astfel obtinut se bea imediat cu o lingura, pe stomacul gol. Cura tine minimum o luna. Sucul poate fi conservat vreme de 12 ore, la frigider (4°C).
Colecistita, colici biliare - peste o lingurita de frunze uscate sau doua lingurite de frunze proaspete se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa sa infuzeze 20 de minute. Se bea fierbinte, pe stomacul gol. In colecistita cronica este mai bun maceratul - in loc de apa fierbinte folosim apa rece in aceeasi cantitate si lasam la macerat, la temperatura camerei, vreme de patru ore, frunzele bine maruntite cu apa.
Colita de putrefactie - trei zile la rand nu se mananca decat fructe si legume proaspete (eventual foarte putina paine) si se consuma supe de legume condimentate din belsug cu tarhon. Inainte si dupa fiecare masa se mesteca 2-3 frunze de tarhon.
Dinti (pastrarea integritatii dintilor) - s-a observat ca persoanele care consuma frecvent tarhon crud (netrecut prin foc) au o dantura mai sanatoasa. Tarhonul, se pare, protejeaza dintii impotriva aparitiei cariei dentare si tartrului, intarindu-le, de asemenea, si radacina.
Dureri de dinti - o mana de tarhon (cu tot cu radacini) tocat se pune intr-un borcan si se acopera cu otet, se astupa si se agita bine (30 de minute). Se scoate apoi tarhonul, se mesteca putin in gura si se tine in locul dureros.
Dureri gastrice, gastrita - atunci cand durerile apar dupa masa, leacul este o cana cu ceai de tarhon: 1-2 lingurite de tarhon se oparesc vreme de 15-20 de minute cu o cana de apa clocotita. Se bea cu inghitituri mici.
Tulburari de crestere la copii manifestate prin: deficiente de vorbire, pubertate precoce, diferite tulburari hormonale - ideala este o cura de o luna, in care se beau inainte de fiecare masa 3 lingurite de suc. Daca nu avem la dispozitie tarhon proaspat, se foloseste un macerat din tarhon uscat in otet de mere: peste 10 linguri de tarhon bine maruntit se pun 40 de linguri de otet de mere si miere. Se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se filtreaza. Se iau 3-6 lingurite din acest otet medicinal inainte de fiecare masa.
Reumatism, dureri reumatice - peste trei maini de tarhon maruntit se pune un litru de rachiu de drojdie. Se astupa, se lasa la macerat o luna, dupa care se filtreaza. Se iau in fiecare zi 5 linguri din acest preparat diluate in apa. Cu acest preparat se fac si frectii pe locurile dureroase.
Sughit - peste o lingurita de tarhon se pune o jumatate de ceasca de apa fierbinte. Se lasa cateva minute, dupa care infuzia astfel obtinuta se bea calda, inghititura cu inghititura.
Valori crescute ale colesterolului (dislipidemie) - cu 15 minute inainte de fiecare masa, se consuma 3-4 frunzulite mature de tarhon, mestecandu-le bine inainte de a le inghiti.
Viermi intestinali(paraziti) - trei maini de tarhon nemacinat se pun cu jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o jumatate de litru de apa, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Se combina cele doua extracte, obtinandu-se un ceai care se bea in doua reprize - jumatate din cantitate dimineata si jumatate seara. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de doua saptamani. Este valabil pentru ascarizi, oxiuri si tenie.
EXTERN:
Dureri de cap - doua maini de frunze proaspete de tarhon se pun intr-un borcan si se acopera cu spirt indoit cu apa; se astupa si se lasa la macerat 10 zile. Se filtreaza apoi si se pun in sticlute. Se maseaza cu acest preparat ceafa, fruntea si tamplele.
Vin de tarhon - Vinul antibalonare
Ingrediente: 30 g frunze proaspete de tarhon, 1 l vin alb.
Mod de preparare: Se spala frunzele si se usuca bine.
Se acopera cu vin alb si se lasa la macerat 8 zile. Se filtreaza si se imbuteliaza.
Mod de administrare: cate 25 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.
Proprietati: aperitiv, carminativ, stimulent, tonic.
Recomandari: balonari, dureri reumatice.
MAGIE
In medicina magica i se atribuiau tarhonului virtuti purificatoare, el putand sa scoata rautatea din trupul bolnav. Cand bolnavul nu mai dadea semne de intremare si nu mai putea manca, i se dadea sa bea pe inima goala zeama proaspata de tarhon, ca sa scoata rautatea si sa-i vina puterea.
|
 |
despre noi
|
cultivarea
|
retete culinare
|
alte intrebuintari
|
produse
|
|
|
|
|
|